Здійснення колективного управління авторськими і суміжними правами - Гончарова, О.В. (Держава і право, 2010)
Стаття присвячена основним тенденціям розвитку національного законодавства про колективне управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав. Виявлення суперечностей між національним та міжнародним законодавством, розробка пропозицій подолання цих суперечностей та внесення пропозицій щодо створення та діяльності в Україні єдиної організації, яка б опікувалась проблемами захисту авторських і суміжних прав, справедливо контролювала не тільки збір, а й розподіл відрахувань за авторськими і суміжними правами, що б і поліпшило захист прав її учасників. Статья посвящена основным тенденциям развития национального законодательства о коллективном управлении имущественными правами субъектов авторского права и смежных прав. Выявлению противоречий между национальным и международным законодательством, разработка предложений о преодолении этих противоречий и внесение предложений о создании и деятельности в Украине единой организации, которая бы опекалась проблемами защиты авторских и смежных прав, и которая бы справедливо контролировала не только сбор, но и распределение отчислений по авторским и смежным правам, в следствии чего и улучшилась бы защита прав ее участников. The article is dedicated to the main national legislation trends which is regulated relations in the sphere of the collective management of copyrights and related rights of subjects’ copyrights and related rights. Detection of collision between national and international legislation, elaboration of suggestions for theirs overcoming. Also making a motion about creating and working the single collective management of copyrights and related rights in Ukraine for monitoring not only collection but also distribute royalties. Thus the defence of subjects’ copyrights and related rights would be improved.