Використання новітніх технологій у нотаріаті: порівняльний аспект - Криштопа, О.М. (Держава і право, 2010)
В статті йде мова про необхідність оптимізації документообігу у нотаріаті за допомогою електронного підпису, модифікації законів України, які присвячені цьому питанню, і зведення їх відповідно до норм міжнародного права, а також досвіду іноземних держав. Аналізується законодавство Іспанії, Франція, Німеччини, Бельгії про електронний документообіг, який міцно увійшов в національні нотаріальні системи. Зроблені пропозиції по удосконаленню процедури посвідчення заповіту за допомогою електронних документів і про необхідність їх закріплення в спадковому законодавстві України, Закону України «Про нотаріат», Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, а також в Положенні про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України. В статье идет речь о необходимости оптимизации документооборота в нотариате путем использования электронной подписи, модификации законов Украины, посвященных этому вопросу, и приведении их в соответствие нормам международного права, а также опыту зарубежных государств. Анализируется законодательство Испании, Франции, Германии, Бельгии об электронном документообороте, который надежно вошел в национальные нотариальные системы. Сделаны предложения по совершенствованию процедуры удостоверения завещаний с помощью электронных документов и необходимости их закрепления в наследственном законодательстве Украины, Законе Украины «О нотариате», Инструкции о порядке совершения нотариальных действий нотариусами Украины, а также в Положении о порядке совершения нотариальных действий в консульских и дипломатических учреждениях Украины за границей. This article explores the necessity of improvement in the documentation procedure of the notary service, which can be introduced by means of the digital or electronic signature, modification of Ukrainian legislation on the Notary and its adaptation to the norms of the international law, as well as to the most successful practices of the foreign states. The research includes an analysis of Spanish, French, German and Belgian legislation on the electronic documentation procedure, that became part of their national notary systems. This article comprises innovations aimed at the improving of the attestation of will by means of digital documentation, which suggested to be incorporated in the inheritance law of Ukraine, the Law of Ukraine " On Notary System ", the Instruction on the order of the notary acts performed by the notaries of Ukraine and in the Regulation on the order of the notaries’ action in diplomatic missions and consular establishments of Ukraine.