Провокація хабара та інститут співучасті у злочині: проблема співвідношення - Кваша, О.О. (Держава і право, 2010)
Обґрунтовано, що провокація хабара є більш широким поняттям, ніж підбурювання до давання-одержання хабара. Виключення ст.. 370 із КК України можливе лише за умови введення загальної норми «провокація злочину», при цьому службове становище особи має бути кваліфікуючою ознакою даного злочинного діяння. Обосновано, что провокация взятки является более широким понятием, чем подстрекательство к даче-получению взятки. Исключение ст. 370 из УК України возможно только при условии введения общей нормы «провокация преступления», при этом служебное положение лица должно быть квалифицирующим признаком данного преступного деяния. The paper proves that a bribe provocation is wider concept than incitement to bribe-giving. Excluding st ..370 of the Criminal Code of Ukraine is only possible when entering the general rule "provocation crime", while official position qualifying person must be a sign of the criminal act.