Особистісний підхід у кримінально-правовому регулюванні - Мартенко, О.Л. (Держава і право, 2010)
Визначені особливості реалізації особистісного підходу в кримінально-правовому регулюванні та кримінальному судочинстві. Наводяться науково обгрунтовані принципи реалізації особистісного підходу при визначенні форми і виду винної поведінки. Висловлюється думка, що на даний час має місце недостатнє використання психологічних знань в кримінально-правовому регулюванні саме через відсутність досліджень, предметом яких були б психологічні принципи інститутів кримінального права, які лежать в основі правозастосовної діяльності. Определены особенности реализации личностного подхода в уголовноправовом регулировании и уголовном судопроизводстве. Наводятся научно обоснованные принципы реализации личностного подхода при определении формы и вида виновной поведения. Высказывается мысль, что в настоящее время имеет место недостаточное использование психологических знаний в криминально-правовом регулировании именно из-за отсутствия исследований, предметом которых были бы психологические принципы институтов криминального права, которые лежат в основе правоприменительной деятельности. The article is devoted to determination of features of realization of personality approach in the criminal-legal adjusting and criminal trial. The scientifically grounded principles of realization of personality approach are pointed at determination of form and type of guilty conducts. Selected and grounded certain types of criminals. An idea speaks out, what presently the insufficient use of psychological knowledges takes a place in the criminal-legal adjusting exactly for lack of researches, the article of which would be psychological principles of institutes of criminal right, which are underlaid legal activity.