Принцип змагальності в судочинстві України: історичний і теоретичний аспекти - Тимченко, Г.П. (Держава і право, 2010)
У роботі здійснена спроба дослідження в історико правовому контексті доктрини
принципу змагальності і практики його реалізації в процесуальному законодавстві. Автор дійшов висновку про необхідність розробки нових підходів до розуміння змагальності як принципу здійснення процесуальної діяльності.
Ключові слова: принцип судочинства, змагальність, процесуальна діяльність, система. В работе предпринята попытка исследования в историко правовом контексте доктрины принципа состязательности и практики его реализации в процессуальном законодательстве. Автор приходит к выводу о необходимости выработки новых подходов к пониманию состязательности как принципа осуществления процессуальной деятельности.

Ключевые слова: принцип судопроизводства, состязательность, процессуальная

деятельность, система. In the work has been made an attempt to research a principle of adversarial in an historical and legal context of the doctrine and practice of its realization in the procedural legislation. The author comes to a conclusion about necessity of development of new approaches to
understanding of adversarial as principle of realization of procedural legislation.
Key words: legal proceedings principle, adversarial, procedural legislation, system.