Правовий режим міжнародних трубопроводів: міжнародно-правові аспекти - Чижмар, Ю.І. (Держава і право, 2010)
Розглядаються теоретичні міжнародно-правові питання регулювання міжнародних трубопроводів. Робляться висновки про те, що міжнародні трубопроводи, як специфічний вид транспорту, є предметом окремого, зокрема міжнародноправового, регулювання; правові принципи та норми, котрі регулюють функціонування міжнародного трубопровідного транспорту, становлять окрему частину в системі міжнародного транспортного права; розвиток правової регламентації міжнародного трубопровідного транспорту тісно пов’язаний з діяльністю міжнародних організацій; укладення міждержавних угод та договірне оформлення виступають як підстави виникнення прав і обов’язків. Рассматриваются теоретические международно-правовые вопросы регулирования международных трубопроводов. Делаются выводы о том, что международные трубопроводы, как специфический вид транспорта, является предметом отдельного, в частности международно-правового, регулирования; правовые принципы и нормы, регулирующие функционирование международного трубопроводного транспорта, составляют отдельную часть в системе международного транспортного права; развитие правовой регламентации международного трубопроводного транспорта тесно связан с деятельностью международных организаций; заключения межгосударственных соглашений и договорное оформление выступают как основания возникновения прав и обязанностей. The article deals with the theoretical issues of international law regulating international pipelines. Conclusions are made concerning that the international pipelines, as a specific type of transport is the subject of separate, in particular that of international law, regulation, legal principles and norms governing the functioning of international pipelines; it is a separate part of the system of the international transport law; the development of legal regulation of international pipeline transportation is closely linked with the activities of international organizations and agreements between the contractual design act as the base of their rights and responsibilities.