Мiждисциплiнарнi науковi дослiдження: оптимiзацiя системно - iнформацiйної пiдтримки - Палагiн, О.В.; Кургаєв, О.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
У статті виявлено найсуттєвіші ознаки наукового знання, що виокремлюють сферу існування оптимальної продуктивності фахової праці науковців; обґрунтовано й визначено шляхи подолання найсуттєвіших перешкод прогресові міждисциплінарних наукових досліджень у формі ієрархії наукових
проблем, розв’язання яких необхідне для створення системи інформаційних технологій, адекватних природним процесам вирішення актуальних завдань.
Ключові слова: продуктивність наукової праці, трансдисциплінарна теорія, інтегральні знання, когнітивність. The most essential attributes of scientific knowledge which allocate area of existence of an optimum of productivity of professional work of scientists are revealed
in the article, the process of overcoming of the most essential barriers to interdisciplinary scientific research
progress as a hierarchy of scientific problems which solution is required for creation of system of the information
technologies adequate to natural processes of actual task solution is proved and determined. Key words: scientific work productivity, trans-disciplinary theory, integral knowledge, cognitivity.