Творчiсть рятувала вiд самотностi (Динаміт, премія та особисте життя Альфреда Нобеля) - Чекман, I.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Талановитий шведський винахідник, підприємець і меценат Альфред Нобель,
175-річчя від дня народження якого відзначали в жовтні ц. р., належить до
числа видатних найяскравіших особистостей, чиї імена понад століття залишаються в центрі уваги світової спільноти. Він запатентував 355 винаходів, найвідомішим серед яких був динаміт. Його виробництво принесло винахіднику багатство, завдяки чому світ отримав найпрестижнішу наукову премію — Нобелівську. Про цей останній неординарний винахід знаменитого вченого знають усі, а ось про родовід Нобеля, його життя і долю нам відомо не так багато.