Про чинники авторитарних тенденцій еволюції пострадянських режимів - Перегуда, Є.В. (Держава і право, 2010)
Досліджуються причини авторитарних тенденцій політичних режимів України та Росії. Аналізується співвідношення понять авторитаризму та демократизації. Серед причин авторитаризму виокремлюються традиції розвитку суспільства, деградація політичного плюралізму внаслідок зміни ресурсного балансу між політичними силами. Исследуются причины авторитарных тенденций политических режимов Украины и России. Анализируется соотношение понятий авторитаризма и демократизации. Среди причин авторитаризма выделяются традиции развития общества, деградация политического плюрализма вследствие изменения ресурсного баланса между политическими силами. The reasons for the authoritarian tendencies of political regimes in Ukraine and Russia are researched in the article. The relations between the concepts of authoritarianism and democratization are analyzed. Among the causes of authoritarianism the author distinguished tradition of social development, the degradation of political pluralism, due to changes in resource balance between political forces.