Матеріалознавство — меганаука - Гнесін, Г.Г. (Вісник НАН України, 2012)
Розглянуто концепцію матеріалознавства як меганауки. На багатьох прикладах з галузей знань, які зумовлюють сталий розвиток цивілізації, показано, що матеріалознавство є базовою складовою створення найсучасніших міжнародних проектів, без яких неможливий прогрес науки і технології. Рассмотрена концепция материаловедения как меганауки. На многих примерах из областей знаний, обусловливающих устойчивое развитие цивилизации, показано, что материаловедение является базовой составляющей создания самых современных международных проектов, без которых невозможен прогресс науки и технологии. The conception of material science as the mega science is viewed. Many examples from the fields of knowledge determining the sustainable development of civilization show the great role of material science. It is the basic component in creating the modern international projects vital for science and technology progress.