Маніпулятивні стратегії в розв’язанні мовних проблем в Україні - Руда, О.Г. (Вісник НАН України, 2012)
У статті викладено результати дослідження мовного складника передвиборчої риторики кандидатів на пост Президента України та інших політиків, а також охарактеризовано діяльність влади з мовного планування й реформування в державі. З метою реконструювання реального контексту проаналізовано тексти політичного дискурсу: програмні документи, розпорядження владних структур, публічні виступи політичних і громадських діячів, заяви з проблем мовної політики, матеріали, присвячені двомовності, змінам мовного законодавства, мовній ситуації, та коментарі держслужбовців. Увагу зосереджено також на дискурсі ЗМІ як інструменті поширення маніпулятивних повідомлень.