Премія Крафорда – 2012 (Вісник НАН України, 2012)
9 січня 2012 року у Швеції було оголошено лауреатів премії Крафорда – однієї з найвідоміших щорічних премій. Ця нагорода була започаткована шведським економістом і промисловцем Хольгером Крафордом (Holger Crafoord) та його дружиною Анною-Гретою в 1980 році. Х. Крафорд (1908–1982) здобув популярність після того, як за ініціативою шведського професора медичних наук Нільса Альваля розпочав промислове виробництво штучної нирки. Щороку премією Крафорда нагороджують лауреатів в одній із номінацій: астрономія і математика; науки про Землю; біологічні науки (з особливим акцентом на екологію) і дослідження методів лікування поліартриту. Остання номінація заснована через те, що сам Х. Крафорд наприкінці свого життя страждав на цю недугу. Вручення премії з цієї дисципліни відбувається лише в тому разі, якщо спеціальна комісія вирішить, що в цій галузі було досягнуто істотного прогресу. Напрями обрано так, щоб вони доповнювали перелік номінацій Нобелівської премії. Рішення про присудження нагороди приймає Шведська королівська академія наук. Цього року вперше нагороду буде вручено одночасно і з астрономії, і з математики. Грошовий еквівалент премії Крафорда у 2012 році становить 4 млн шведських крон (близько 400 тис. євро) в кожній із номінацій. Церемонія вручення відбудеться 15 травня 2012 року у шведському місті Лунд.