Діяльність компартійних державних органів УРСР по підготовці масових колгоспних кадрів у роки завершення злочинної насильницької колективізації та її провал - Мандрик, Я.І. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В статье на основе богатого фактического материала раскрыта деятельность партийных и советских органов советской Украины по подготовке механизаторских кадров в 1933-37 гг. В основном их готовили на краткосрочных курсах. На конец исследуемого периода сельское хозяйство УССР не было обеспечено кадрами. Эта деятельность испытала провал. В статті на основі багатого фактичного матеріалу розкрито діяльність партійних та радянських органів радянської України по підготовці механізаторських кадрів у 1933-37рр. В основному їх готували на короткотермінових курсах. На кінець досліджуваного періоду сільське господарство УРСР не було забезпечене кадрами. Ця діяльність зазнала провалу. In the article there has been diseclosed the activity of partisan and soviet organs of Soviet Ukraine dealt with the training of mechsnization experts within 1933-37 on the basis of the facts. For the most part, the staff was trained at the short-term courses. At the end of the investigated period of the time the husbandry (rural economy) of the Ukraine Social Socialist Republic was not sufficiently supplied by the necessary staff. This activity was failure.