Еволюція підходів до виділення факторів зміцнення конкурентних позицій підприємств - Щербатюк, О.М. (Культура народов Причерноморья, 2004)
В статье исследовано развитие теоретической базы дисциплин, которые рассматривают конкурентное позиционирование предприятий. На основе обобщения дисциплинарных подходов к определению факторов укрепления конкурентных позиций предприятий выделено и охарактеризовано этапы развития последних. Сформулированы выводы относительно пригодности использования различных подходов для формирования адекватного современным условиям функционирования предприятий механизма достижения, поддержки и укрепления их конкурентных позиций. У статті досліджено розвиток теоретичної бази дисциплін, що розглядають конкурентне позиціонування підприємств. На основі узагальнення дисциплінарних підходів до визначення факторів зміцнення конкурентних позицій підприємств виділено та охарактеризовано етапи розвитку останніх. Сформульовано висновки відносно придатності використання різних підходів для формування адекватного сучасним умовам функціонування підприємств механізму досягнення, підтримки і зміцнення їх конкурентних позицій. Development of theoretical base of disciplines which examine the competition positioning is explored in the article. On the basis of generalization of disciplinary approaches to determination of factors of competition positions of enterprises it is selected and described the stages of development of it. Conclusions are formulated in relation to the fitness of the use of different approaches for forming of functioning of enterprises of mechanism of achievement, support and strengthening of their competition positions adequate to the modern terms.