Формування системи державного нагляду за громадськими об'єднаннями України в першій половині двадцятих років XX століття - Васильєв, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В системі громадських організацій диктатури пролетаріату, що функціонували на території України в перше десятиріччя радянської влади, виокремлювалися, окрім кооперативних об'єднань, також і негосподарські організації громадськості, що отримали власне правове забезпечення. В системе общественных организаций диктатуры пролетариата, которые функционировали на территории Украины в первое десятилетие советской власти, выделялись, кроме кооперативных объединений, также и нехозяйственные организации общественности, которые получили собственное правовое обеспечение.