To revision of middle asian material of the "Teloschistes brevior" (Teloschistaceae) - Kondratyuk, S.; Kudratov, I. (Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, 2006)
Описано та подано ілюстрації нового лишайника Xanthoanaptychia kotovii S. Kondr. & I. Kudratov sp. nov., який має дуже широкий, майже не диференційований на основні і термінальні фрагменти лопаті, що анастомозують та формують жорстку багатошарову, близьку до сферичної форми слань з численними апотеціями. Наводиться з кількох країн Середньої Азії, зокрема Киргизії, Таджикистану, Туркменістану та Афганістану. До ос-таннього часу матеріал виду відносили до комплексу «Teloschistes brevior». Наведено таб-лицю порівняння діагностичних ознак описаного виду та видів X. villosa ssp. brevior та X. contortuplicata. Вказуються додаткові дані щодо бластидій X. villosa ssp. brevior та X. contortuplicata. Подано ключ для визначення представників роду Xanthoanaptychia, які зростають в Азії. Представлены описания и иллюстрации нового лишайника Xanthoanaptychia kotovii S. Kondr. & I. Kudratov sp. nov. Он отличается очень широкими, почти не дифференцированными на основные и терминальные фрагменты лопастями, которые срастаются и формируют жесткое объемное, почти сферическое слоевище с многочисленными апотециями. Приводится из некоторых стран Средней Азии, в частности Киргизии, Таджикистана, Туркменистана и Афганистана. До последнего времени материал вида включали в комплекс "Teloschistes brevior". Приведена таблица сравнения диагностических признаков описанного вида и видов X. villosa ssp. brevior и X. contortuplicata. Указаны дополнительные данные относительно бластидий X. villosa ssp. brevior и X. contortuplicata. Публикуется ключ для определения азиатских видов рода Xanthoanaptychia.