Актуальні проблеми вивчення компресії сталих виразів - Жуйкова, М. (Культура народов Причерноморья, 2005)
У статті розглядається явище компресії — виділення предиката з складу стійкого
виразу, при якому предикат приймає семантику цілої фраземи. Показано, що формальний і семантичний збіги фраземи і предиката може бути результатом не тільки компресії, але і іншого процесу — "нарощенія" образного предиката іменним компонентом і перетворення його в стійке поєднання. В статье рассматривается явление компрессии — выделение предиката из состава устойчивого выражения, при котором предикат принимает семантику целой фраземы. Показано, что формальное и семантическое совпадения фраземы и предиката может быть результатом не только компрессии, но и иного процесса — "нарощения" образного предиката именным компонентом и превращения его в устойчивое сочетание. In her article the author analyzes the phenomenon of compression — a predicate’s extraction from a set expression with the predicate acquiring the meaning of the whole expression. The author shows that the coincidence of the form and meaning of a set expression
and a predicate may also be a result of a different process — augmentation of the literal meaning of a predicate by a nominal element and its conversion into a set expression.