Територіальний поділ України: чинники інноваційного розвитку та євроінтеграції - Вовканич, С.; Цапок, С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2007)
Плануючи адміністративно-територіальну реформу у контексті євроінтеграції України, треба думати глобально, діяти локально, а творити національно, почуваючи себе не тільки регіоналом, а й відповідальною частиною ук-
раїнського народу, якому необхідно ще утвердитися у світовій спільноті. А для
цього ми повинні бути єдиним народом, мати нерозмитий гуманітарний та
інформаційний простір. Домінантна національна ідея — «Україна — соборна,
українська і конкурентна». Наша мотиваційна спрямованість — це орієнта-
ція не лише на оволодіння традиційними знаннями як соціальною цінністю, а
й творче продукування нових знань, проектів, інформації, акумулювання людського капіталу як базових чинників випереджального розвитку, формування
національної гідності, патріотизму, духовності українців, щоб протистояти
нівелюючим впливам глобалізації (як русифікації, так і космополітичної європеїзації).
Пропонуючи свою модель адміністративно-територіальної реформи України, автори статті обґрунтовують її парадигму — рекультивація державницьких ідеалів, збереження етнічної ідентичності у соціокультурному, мовно-інформаційному та інтелектуально-інноваційному вимірах.