Шляхи оптимізації територіальних рекреаційних систем Кіровоградщини - Гавриленко, О.П. (Культура народов Причерноморья, 2009)
Метою даного дослідження є обґрунтування головних шляхів оптимізації ТРС
Кіровоградщини, що передбачає досягнення максимально можливої відповідності структури рекреаційного природокористування сучасній ландшафтній структурі території. Дуже важливим при цьому є оптимальне співвідношення видів природокористування та функціональних типів ландшафту, а також розробка методів реалізації геоекологічного підходу до обґрунтування оптимізаційних заходів у кожному конкретному
регіоні.