Єврейське питання в роки І світової війни - Батенко, Г.В. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Борьба еврейского народа за создание национально-государственного образования, как известно, активно началась во второй половине ХІХ ст. За этот период лидеры созданного сионистского движения стремились распространить свои идеи среди рядовых еврейских масс и принудить европейские правительства заняться поиском территорий для расселения народа на "земле обетованной". Этому не помешали даже мощнейшие мировые катаклизмы. Боротьба єврейського народу за створення національно-державного утворення, як відомо, активно розпочалася у другій половині ХІХ ст. За цей період лідери створеного сіоністського руху прагнули поширити свої ідеї серед пересічних єврейських мас та примусити європейські уряди зайнятись пошуком територій для розселення народу на "землі обітованої". Цьому не завадили навіть найпотужніші світові катаклізми.