Національна політика в системі освіти Кримської АРСР у міжвоєнну добу (1930-ті роки) - Кондратюк, Г.М. (Культура народов Причерноморья, 2006)
На сучасному етапі творення незалежної, правової, демократичної держави та інтеграції
України до загальноєвропейського товариства дедалі більшої гостроти набуває проблема державної етнополітики. Допомогти в реформуванні системи освіти може осмислення історичного досвіду. Звернення до досвіду розвитку національної школи в 1930-х роках, практики вирішення проблем міжнаціональних відносин надзвичайно актуальне, оскільки глибокий науковий аналіз
минулого (його негативних рис і позитивних досягнень) потрібен для здійснення виваженої державної політики, освітянської реформи та задоволення вимог щодо освіти всіх національностей.