Синтез высококислотного 14WO3–Nb2O5 на различных оксидных носителях - Брей, В.В.; Прудиус, С.В.; Шистка, Д.В.; Мележик, А.В. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2007)
Синтезированы оксидные материалы с высококислотной фазой 14WO3–Nb2O5, нанесенной на Al2O3, ZrO2, CeO2, Nb2O5. Образцы охарактеризованы методами рентгенофазного анализа, электронной и 1Н ЯМР-спектроскопии. Показано, что полученные материалы проявляют активность в реакции крекинга кумола на уровне суперкислотного WO3–ZrO2, однако не катализируют реакции изомеризации н-гексана и бензолирования толуола. Синтезовано оксидні матеріали з висококислою фазою 14WO3–Nb2O5, нанесеною на Al2O3, ZrO2, CeO2, Nb2O5. Зразки охарактеризовано методами рентгенофазного аналізу, електронної та Н1 ЯМР спектроскопії. Показано, що отримані матеріали виявляють активність в реакції крекінгу кумолу на рівні суперкислотного WO3–ZrO2, однак не каталізують реакції ізомеризації н-гексану и бензолювання толуолу. The oxide materials with high-acidic 14WO3–Nb2O5 phase, applied to Al2O3, ZrO2, CeO2, Nb2O5, have been synthesized. Samples have been studied using X-ray phase analysis, electronic and H1 NMR spectroscopy techniques. It has been shown that the synthesized oxides exhibit activity in the reaction of cumene cracking as well as superacid WO3–ZrO2. However, these materials do not catalyze the reactions of n-hexane isomerization and benzola ion of toluene.