«Філософія» фармацевтичних інновацій - Головенко, М.Я. (Вісник НАН України, 2012)
Розглянуто основні аспекти розроблення і впровадження в медичну практику вітчизняних інноваційних лікарських засобів. Визначено поняття інноваційності як технологічної та маркетингової складової фармацевтики. Проведено аналіз сучасних методів конструювання оригінальних препаратів. Виявлено ключові фактори, що впливають на визначення пріоритетів у межах державної стратегії розвитку фармацевтичної галузі країни. Запропоновано деякі структурні та фінансові механізми реалізації інноваційних проектів. Рассмотрены основные аспекты разработки и внедрения в медицинскую практику отечественных инновационных лекарственных средств. Определено понятие инновационности как технологической и маркетинговой составляющей фармацевтики. Проведен анализ современных методов конструирования оригинальных препаратов. Выявлены ключевые факторы, влияющие на определение приоритетов в рамках государственной стратегии развития фармацевтической отрасли страны. Предложены некоторые структурные и финансовые механизмы реализации инновационных проектов. The main aspects of design and introducing of domestic innovative drugs into medical practice are considered. The concept «innovativeness» is defined as technology and marketing component of pharmaceutics. The modern methods of original drugs design are analyzed. Key factors impacting the prioritization within state strategy for the development of pharmaceutics are clarified. Some structural and financial mechanisms for innovation projects realization are proposed.