Ліквідація ринкових відносин в економіці радянської України (1928 – 1930 рр.) - Щербина, І.В. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Переход к рыночным отношениям в современной Украине требует обоснованного изучения предыдущего опыта, в частности, опыта накопленного в годы новой экономической политики. Особенно это касается изучения форм и методов наступления государства на частный капитал. Эти процессы, несмотря на значительное количество научной литературы, не нашли надлежащего освещения. Источником данной статьи являются документы центральных и местных архивов, опубликованные материалы. Перехід до ринкових відносин в сучасній Україні потребує ґрунтовного вивчення попереднього досвіду, зокрема, досвіду накопиченого в роки нової економічної політики. Особливо це стосується вивчення форм та методів наступу держави на приватний капітал. Ці процеси, не дивлячись на значну кількість наукової літератури, не знайшли належного висвітлення. Джерельною базою даної статті є документи центральних і місцевих архівів, опубліковані матеріали.