Уточнення аналізу оптичного образу земної поверхні через урахування неортотропності відбиття - Мамницький, В.I.; Черваньов, I.Г. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Запропоновано врахування неортотропності відбиття сонячних променів земною поверхнею з метою більш точного обчислення яскравостей земних покривів за величинами оптичних щільностей. Змодельовано індикатриси неортотропного відбиття сонячних променів двох типів: еліпсоїдального і комбінованого (еліпсоїдально-сферичного), що забезпечує можливість прецизійної обробки оптичної дистанційної інформації.