Розвиток видавничої справи кримськотатарською мовою в Кримській АРСР у 1920 – 1927 рр. - Змерзлий, Б.В. (Культура народов Причерноморья, 2004)
В данной работе рассматривается процесс становления издания книг и учебников на крымскотатарском языке в Крымской АССР в период так называемого "Золотого десятилетия". Детально раскрыты проблемы которые стояли перед издательствами Крымской АССР в деле издания разнообразной литературы на крымскотатарском языке: слабая полиграфическая база, недостаточное количество опытных национальных специалистов, и другие проблемы, связанные с трудностями послевоенного времени и не решенных проблем в крымскотатарском литературном языке вообще. У цій роботі розглядається складний процес становлення видавництва книг та підручників кримськотатарською мовою у Кримські АРСР в період так званого "Золотого десятиліття". Докладно розкриті проблеми, що постали перед друкарями Кримської АРСР у справі видання різноманітної літератури кримськотатарською мовою: слабка поліграфічна база, незначна кількість досвідчених національних фахівців, та інші проблеми, пов'язані із труднощами повоєнного часу та не вирішених проблем у кримськотатарські літературні мові взагалі. The given paper analyses complicated process of development of publishing books and handbooks in Crimean Tatar language in the Crimean ASSR during the so-called 'Golden Decade' period. There is a detailed investigation of problems arisen in front of publishers in the Crimean ASSR dealing with publishing various literature in Crimean Tatar language: non-sufficient typographic facilities, small number of experienced national specialists, as well as other problems related to the difficulties of pre-war period and general aspects of Crimean Tatar literature language which were still not solved.