Філософська парадигма екологічної освіти - Горбань, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2004)
В статті розглядається актуальна проблема філософських підвалин сучасного педагогічного процесу, що включає в себе навчання та виховання. Визначаються філософські підвалини та виділяються ключові напрямки формування парадигми екологічної освіти, такі як валеологічний напрям, еколого-освітній напрям, напрям парадигми неруйнівної поведінки та напрямок, заснований на принципах випереджаючої освіти. В статье рассматривается актуальнейшая проблема философских оснований современного педагогического процесса, включающем в себя образования и воспитание. Определяются философские основания и выделяются ключевые направления формирования парадигмы экологического образования, такие как валеологическое направление, эколого-образовательное направление, направление парадигмы неразрушающего поведения и направление, основанное на принципах опережающего образования. In the article most important problem of the philosophic grounds of the modern pedagogical process including education is stated. The philosophical grounds are determined and the key directions of ecological education paradigm forming are emphasized. Among them valeology direction, ecology educational direction, direction of paradigm of non-destroying behavior and direction based on principles of passing ahead education.