Катализ обрыва цепей окисления алифатических аминов дендримерным комплексoм кобальта - Ковтун, Г.А.; Суховеев, В.В. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Комплекс кобальта(2+) с фталоцианинсодержащим дендримером (I) и его низкомолекулярный аналог (II) катализируют обрыв цепей инициированного окисления алифатических аминов (циклогексил-, бензил-, ди-н.-бутиламин) при 50– 75 °С. Константы скорости взаимодействия α-аминопероксильных радикалов с (I) примерно в 100 раз ниже, чем с (II), что обусловлено стерическим эффектом дендримерного лиганда. Комплекс кобальту (2+) з фталоціанінвмісним дендримером (I) та його низькомолекулярний аналог (II) каталізують обрив ланцюгів ініційованого окиснення аліфатичних амінів (циклогексил-, бензил-, ди-н.- бутиламін) при 50– 75 °С. Константи швидкості взаємодії α-амінопероксильних радикалів з (I) приблизно у 100 разів менші, ніж з (II), що зумовлено стеричним ефектом дендримерного ліганду. Dendrimer complexes of cobalt (2+) (I) and its low molecular weight analogue (II) catalyze oxidation breaking of chains of aliphatic amines (cyclohexyl-, benzyl, di-n.-butylamin) at 50 – 75 °С. Constants of the reaction rate of α-aminoperoxy radicals with (I) are 100 times lower, than that with (II). Thit is caused by steric effect of dendrimer ligand.