Когнитивный поворот в гуманитарных науках - Кузьмин, Н.Н. (Культура народов Причерноморья, 2005)
Стаття присвячена аналізу сучасних тенденцій у розвитку гуманітарного знання ХХ ст. На засадах порівняльно-історичного аналізу різних галузей гуманітарістики робиться висновок про наявність своєрідного "когнітивного повороту" в філософії, соціології, психології, культурології у другій половині ХХ ст. Статья посвящена анализу современных тенденций в развитии гуманитарного знания ХХ в. На основании сравнительно-исторического анализа разных отраслей гуманитаристики сделан вывод о наличии своеобразного "когнитивного поворота" в философии, социологии, психологии, культурологии во второй половине ХХ в. The article deals with the analysis of the modern tendencies of the humanities in the XX century is analysed in this research. On the basis of the given analysis the conclusion about the existence of peculiar "cognitive turn" in philosophy, sociology, psychology, culture of the second half of the XX century is made.