Гуманізм та реформація: до логіки співвідношення - Черенков, М.М. (Культура народов Причерноморья, 2005)
Інтегруючим фактором у творчості гуманістів та реформаторов була спільна проблематика; різні варіанти рішення сприяли створенню нової картини світу. Саме завдяки компліментарності різних напрямків саморефлексивної християнської думки формувалась культурна матриця цивілізації Нового часу. Объединяющим фактором в идейном творчестве гуманистов и реформаторов была общая проблематика, их частные решения способствовали созданию новой картины мира. Именно благодаря взаимодополнительности разных направлений саморефлексивной христианской мысли сформировалась культурная матрица цивилизации Нового времени. Humanists and reformers worked above the same problems in creation of new picture of world. Differed approach to the problems, methods of decision, social positions, but the new world view was formed due to this complication of mutual relations of different directions of reflective Christian idea.