Стан етнографічної роботи у Західній Україні у кінці XIX - на початку XX століття - Деркач, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2005)
Дослідження наукової спадщини вчених у галузі етнографії є важливою справою в умовах сучасного етапу розвитку українського суспільства. Вони дають змогу правильно й повно схарактеризувати процеси, які відбувалися у вітчизняній етнографічній науці у кінці ХІХ - на початку ХХ століття; допомагають одержати нові відомості про побут і звичаї, про гармонію стосунків в усіх сферах історичного існування нашого народу. Крім того, вивчення етнографічних праць західноукраїнських літературних діячів дають змогу глибше зрозуміти їх художню творчість.