Субстантивні концептуальні метафори у сучасному літературознавчому тексті - Деркач, Т.В. (Культура народов Причерноморья, 2005)
Становлення лінгвістики тексту як самостійної дисципліни спричинило новий підхід до дослідження мовних явищ, зокрема метафори. Специфіка процесів метафоризації залежно від типу текстів, характерні властивості метафори в них належать до малодосліджених питань теорії стилістики сучасної української мови.