Глобалізація: мовний аспект - Кургузов, А.О. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Стаття присвячена аналізу проблеми мови в умовах глобалізації в контексті двох тенденцій: перетворення англійської мови на єдину глобальну мову міжнародного спілкування та масове зникнення мов нечислених народів, розглядається мовна ситуація в країнах Європи і пострадянського простору, ставиться мета окремо проаналізувати українську мовну ситуацію. Робиться висновок про перехід фуцкціонування світових мов до нової фази жорсткої конкуренції на рівні універсальної світової культури, котра відбувається незалежно від впливу державної політики. Статья посвящена анализу проблемы языка в условиях глобализации в контексте двух тенденций: превращение английского языка в единый глобальный язык международного общения и массовое исчезновение языков немногочисленных народов, рассматривается языковая ситуация в странах Европы и постсоветского пространства, ставится цель отдельно проанализировать украинскую языковую ситуацию. Делается вывод о переходе функционирования мировых языков к новой фазе жесткой конкуренции на уровне универсальной мировой культуры, которая происходит независимо от влияния государственной политики. The article is devoted to the analysis of language problem within the global environment in the context of two tendencies: conversion of English into common worldwide language of international intercourse and disappearance of "small" languages. The author examines the language situation in the countries of Europe and post-Soviet area, paying special attention to the language situation in Ukraine. The conclusion, drawn by the author, stresses the shift of language functioning to the new phase of hard competition at the level of universal world culture, which takes place regardless the impacts of state policy.