Дослідження каталітичної активності кислотних гетерогенних каталізаторів в синтезі діізопропілового ефіру - Корж, Р.В.; Мельникова, С.Л.; Бортишевський, В.А. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Досліджено перебіг реакцій гідратації пропену, алкілування і міжмолекулярної дегідратації пропан-2-олу в присутності алюмомолібденового, цеолітного та сульфокатіонітного каталізаторів. Синтези проводили в проточному реакторі в інтервалі температур 120−280 °С, під тиском 2,0 МПа, при мольному співвідношенні вода (або пропан-2-ол)/пропен, яке дорівнювало одиниці, об’ємній швидкості подачі пропену (пропан-2-олу − в реакції дегідратації) 1 год^-1. Вивчено залежності конверсії вихідних реагентів від температури. Встановлено, що максимальну активність в досліджуваних реакціях виявляє сульфокатіоніт MSC-H. Конверсія пропену в реакції гідратації досягає 4,82 % (15,5 % теоретичного). Значення конверсії пропан-2-олу в реакціях алкілування і міжмолекулярної дегідратації становлять 14,68 і 25,2 % (відповідно 44,1 і 64,6 % від теоретичного). Исследовано протекание реакций гидратации пропена, алкилирования и межмолекулярной дегидратации пропан-2-ола в присутствии алюмомолибденового, цеолитного и сульфокатионитного катализаторов. Синтезы проводили в проточном реакторе в интервале температур 120−280 °С, под давлением 2,0 МПа, при мольном соотношении вода (или пропан-2-ол)/пропен равняется единице, объемной скорости подачи пропена (пропан-2-ола − в реакции дегидратации) 1 ч^-1. Изучены зависимости конверсии исходных реагентов от температуры. Установлено, что максимальную активность в исследуемых реакциях проявляет сульфокатионит MSC-H. Конверсия пропена в реакции гидратации достигает 4,82 % (15,5 % теоретического). Значения конверсии пропан-2-ола в реакциях алкилирования и межмолекулярной дегидратации составляют 14,68 и 25,2 % (соответственно 44,1 и 64,6 % теоретического). The propene hydration and propane-2-ol alkylation and extramolecular dehydration reactions over MoO3/Al2O3, ZSM-5 type zeolite and cationic resin MSC-H have been investigated. The syntheses have been performed in a flow reactor under such conditions as: temperature = 120-280 °C; pressure = 2,0 MPa; water (propane-2-ol) / propene molar ratio = 1. The conversions of initial reactants as a function of temperature have been studied. MSC-H has been established to have the highest activity. Propene conversion on hydration is 4,82 %. Propane-2-ol conversion on alkylation and extramolecular dehydration is 14,68 and 25,2 %.