Влияние ионов щелочных металлов на восстановление и реокисление железо-теллур-молибден-оксидного катализатора - Федевич, Е.В. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Установлено, что промотирование Fе-Те-Мо-О-катализатора ионами щелочных металлов влияет на протекание стадий топохимического восстановления поверхности изобутиленом и реокисления молекулярным кислородом. Увеличение активности катализатора в реакции окисления і–С4Н8 связано с ускорением лимитирующей стадии − реокисления катализатора ионами щелочного промотора, а повышение избирательности образования метакролеина определяется блокировкой ионами промотора сильных кислотных центров, на которых адсорбированный изобутилен подвергается деструктивному окислению. Встановлено, що промотування Fе-Те-Мо-О-каталізатора іонами лужних металів впливає на перебіг стадій топохімічного відновлення його поверхні ізобутиленом та реокиснення молекулярним киснем. Збільшення активності каталізатора в реакції окиснення і-С4Н8 пов’язано з прискоренням лімітуючої стадії – реокиснення каталізатора іонами лужного промотору, а підвищення селективності утворення метакролеіну зумовлено блокуванням іонами промотору сильних кислотних центрів, на яких адсорбований ізобутилен підлягає деструктивному окисненню. It has been stated that the promotion of Fe-Te-Mo-O catalyst by alkali metals ions influences running of topochemical reduction of surface by izobutylene as well as its reoxydation by molecular oxygen. The increase of catalyst activity in the izobutylene oxydation is caused by acceleration limiting stage – of catalyst reoxidation by promotorious. At the same time the increase of methacroleine formation selectivity is caused by promotor ions blocade of the strong acidic centers of catalyst on which the adsorbed izobutylene undergoes destructive oxydation.