Православная церковь греческой общины Северного Приазовья (конец XVIII-XIX век) - Гедё, А.В.; Лебедев, Д.В. (Культура народов Причерноморья, 2006)
В статье рассмотрена проблема церковной организации греческого населения Северного Приазовья (конец XVIII - XIX в.). Показана роль Православной церкви греческой общины, как социально-теологического института в сохранении духовной культуры и национальной идентичности греческого населения. Рассмотрена история Готфейско-Кафийской епархии в Приазовье, Мариупольско-Феодосийского викариатства, в этом регионе в конце XVIII - XIX в. У статті розглядається проблема церковної організації грецького населення Північного Приазов'я (кінець XVIII - XIX ст.). Показана роль Православної Церкви грецької громади як соціально-теологічного інституту в збереженні духовної культури та національної ідентичності грецького населення. Розглядається історія Готфейсько-Кафійської єпархії в Приазов'ї, Маріупольсько-Феодосійського вікарійства, розвиток церковних зв'язків в цьому регіоні в кінці XVIII - XIX ст. The article deals with the problem of the church organization of the Greek community in the North Azov Sea region (late XVIII - XIX centuries). The role of the Greek community Orthodox Church as a social theological institution in keeping spiritual culture and national identity of the Greek population is shown in the article as well. The article considers the Gotpha-Kapha mithropoly history in the region, as well as Mariupol-Theodosia vicary and the development of church relations in this region (late XVIII - XIX centuries).