До проблеми дії права та захисту прав і свобод людини - Васецький, В.Ю. (Правова держава: Щорічник наукових праць, 2010)
В роботі розглядаються питання співвідношення між правами та свободами людини і юридичною відповідальністю держави, яка виступає у формі юридичних гарантій по забезпеченню конституційних прав та свобод людини і громадянина. Основна увага приділяється міжнародно-правовим гарантіям і правовим гарантіям, які відображені в Конституції України. Проаналізовано роль Європейського суду з прав людини та інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. В работе рассматриваются вопросы соотношения между правами и свободами человека и юридической ответственностью государства, которая выступает в форме юридических гарантий по обеспечению конституционных прав и свобод человека и гражданина. Основное внимание уделяется международно-правовым гарантиям и правовым гарантиям, которые отражены в Конституции Украины. Проанализирована роль Европейского суда по правам человека и института Уполномоченного Верховной Рады Украины по правам человека. Problems of a correlation between the human rights and legal liability of the state, that appears in the form of the legal guarantees of the human rights have been described in this paper. The main attention is paid to international legal guarantees and legal guarantees, defined in the Constitution of Ukraine. The role of the European Court of Human Rights and the institute of the Ukrainian Parliament Commissioner for Human Rights have been analyzed.