Аграрне право як галузь права - Семчик, В.І. (Правова держава: Щорічник наукових праць, 2010)
Розглядаються питання формування і функціонування після проголошення незалежності України аграрного права як комплексної галузі в системі права України. Показано, що до предмету аграрного права в комплексі відносяться аграрні, земельні, майнові, трудові та організаційно-управлінські відносини у сфері сільськогосподарської діяльності. Обґрунтовуються пропозиції щодо розробки теоретичних положень розподілу аграрного права та вдосконалення правового регулювання аграрних і пов'язаних з ними земельних відносин. Рассматриваются вопросы формирования и функционирования после провозглашения независимости Украины комплексной отрасли в системе права Украины. Показано, что к предмету аграрного права в комплексе относятся аграрные, земельные, имущественные, трудовые и организационно-управленческие отношения в сфере сельскохозяйственной деятельности. Обосновываются предложения о разработке теоретических положений развития аграрного права и совершенствования связанных с ними земельных отношений. Formation and functioning of the agrarian law as a complex branch of law after Ukrainian independence proclamation are being researched in this article. To the subject in the complex author included agricultural, land, property, labor and some other functions in organizing and managing in the sphere of agricultural activity. Several proposals for development of theoretical provisions for differentiation of the agrarian law and raising efficiency of its legal regulation for land and agrarian relations have been substantiated here.