Юридична відповідальність за порушення законодавства про громадський контроль в галузі охорони довкілля: вітчизняний та міжнародний досвід - Федоровська, О.Б. (Правова держава: Щорічник наукових праць, 2010)
У статті досліджуються механізми правового забезпечення громадського екологічного контролю. Проводиться аналіз правового регулювання діяльності громадських інспекторів у галузі охорони довкілля та громадських природоохоронних організацій за законодавством країни та інших держав. Основна увага приділяється питанням юридичної відповідальності за порушення законодавства про громадський екологічний контроль. Формулюються пропозиції щодо внесення змін у діюче законодавствоУкраїни. В статье исследуются механизмы правового обеспечения общественного экологического контроля. Проводится анализ правового регулирования деятельности общественных инспекторов в сфере охраны окружающей среды и общественных природоохранных организаций в законодательстве Украины и других государств. Основное внимание уделяется вопросам юридической ответственности за нарушение законодательства об общественном экологическом контроле. Формируются предложения по внесению изменений в действующее законодательство Украины. Legal nature and mechanisms of providing public ecological control have been studied in the article. The analysis of legal regulation of the activity of public inspectors of ecological control and public ecological organizations in the Ukrainian and legislation of foreign countries have been considered. The main attention was given to the issues of legal responsibility for breaching norms of the legislation on public ecological control. Proposals on amending the effective Ukrainian legislation have been made.