Застосування міжнародно-правового принципу непривласнення Місяця та інших небесних тіл до нових світових реалій - Малишева, Н.Р. (Правова держава: Щорічник наукових праць, 2010)
Стаття присвячена аналізу міжнародно-правового принципу непривласнення космічного простору, Місяця та інших небесних тіл. Дається правова оцінка спробам окремих фізичних і юридичних осіб привласнити собі небесні тіла та зробити їт об’єктом купівлі-продажу. Досліджується існуючий правовий режим експлуатації ресурсів Місяця та інших небесних тіл в світлі концепції «спільного надбання людства» та перспективи його вдосконалення. Статья посвящена анализу международно-правового принципа неприсвоения космического пространства, Луны и других небесных тел. Дается правовая оценка попыткам отдельных юридических и физических лиц присвоить себе небесные тела или сделать их объектом купли-продажи. Исследуется существующий правовой режим эксплуатации ресурсов Луны и иных небесных тел в свете концепции «общего наследия человечества» и перспективы его совершенствования. The article analyses the international legal principle of non-appropriation of the outer space, the moon and other celestial bodies. A legal estimation is given to the attempts of some legal entities and physical persons to appropriate the celestial bodies and to transform them into the object of purchase-sale. The existent legal regime of the Moon and other celestial bodies resources exploitation is examined in the light of «Common Heritage of Mankind» concept and prospect of its improvement.