Про деякі особливості ІЧ-спектрів полікатіондекатіонованих форм фожазитів - Бартош, П.І.; Патриляк, Л.К.; Манза, І.А.; Патриляк, К.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
Приготовано каталізатори HLaCaNaY на основі порошкоподібного NaY (зразок 1) та NaY, синтезованого in situ у гранулах попередньо сформованого каоліну (зразок 2). Зразок 1 піддавали термопаровій обробці. Кислотність каталізаторів вивчали методами термопрограмованої десорбції аміаку та ІЧ-спектроскопії. Виявлено значні відмінності між спектрами термопрограмованої десорбції аміаку зразка 1 залежно від умов термопарової обробки. Одночасно в ІЧ-спектрі поглинання з'явилась смуга при 3610 см^-1, яка характеризує кислотні гідроксили і яку вважають властивою лише ІЧ-спектру каталізатора HLaСaNaX. Зразок 2 дає цю смугу поглинання без жодної термопарової обробки. Висловлено припущення, що наявність смуги при 3610 см^-1 у ІЧ-спектрі HLaCaNaY свідчить про поєднування в межах одного зразка достоїнств каталізаторів на основі цеолітів Х та Y. Приготовлены катализаторы HLaCaNaY на основе порошкообразного NaY (образец 1) и NaY, синтезированного in situ в гранулах предварительно сформированного каолина (образец 2). Образец 1 подвергали термопарообработке. Кислотность катализаторов изучали методами термопрограммированной десорбции аммиака и ИК-спектроскопии. Обнаружены значительные различия между спектрами термопрограммированной десорбции аммиака образца 1 в зависимости от условий термопаровой обработки. Одновременно в ИК-спектре появилась полоса поглощения при 3610 см^-1, характеризующая кислотные гидроксилы и считающаяся свойственной лишь для ИК-спектра катализатора HLaСaNaX. Образец 2 дает эту полосу поглощения без термопарообработки. Высказано предположение, что наличие полосы при 3610 см^-1 в ИК-спектре HLaCaNaY свидетельствует о сочетании в пределах одного образца достоинств катализаторов на основе цеолитов Х и Y. HLaCaNaY catalysts on the basis of powdery NaY (sample 1) and NaY, synthesized in situ in the granules of previously moulded kaolin (sample 2), have been prepared. Sample 1 has been subjected to the steaming. Acidity of the catalysts has been studied by ammonia TPD and IR methods. Valuable differences between ammonia TPD spectra of sample 1 depending on the steaming conditions have been revealed. Simultaneously in the IR spectrum appeared the absorption band at 3610 сm^1, which characterizes the acid hydroxyls and is considered to be proper to IR spectrum of HLaCaNaX catalyst only. Sample 2 gives this absorption band without any steaming. A supposition has been expressed that the band at 3610 сm^-1 in IR spectrum of HLaCaNaY evidences the combination of advantages of the catalysts on the basis of zeolites X and Y within the same sample.