Адсорбція металовмісних аніонів V(V), Mo(VI), W(VI) та Cr(VI) силікагелем із хімічно закріпленим амідом малеїнової кислоти і полігексаметиленгуанідину - Дадашев, А.Д.; Тьортих, В.А.; Яновська, Е.С.; Рябченко, К.В.; Янова, К.В.; Кутяніна, В.С. (Доповіді НАН України, 2011)
Здійснено хімічне закріплення аміду полігексаметиленгуанідину та малеїнової кислоти на поверхні аміновмісного силікагелю, попердньо активованого хлористим ціануром. Досліджено характеристики синтезованого адсорбенту в процесах вилучення і передконцентрування аніонних форм V(V), Mo(VI), W(VI) й Cr(VI) у нейтральному та слабкокислому середовищі. Показано можливість кількісного визначення мікрокількостей досліджених металів у фазі сорбенту рентгенофлуоресцентним методом після вилучення аніонів з розчину. Amide of polyhexamethyleneguanidine and maleic acid is chemically grafted to the surface of amine-containing silica previously activated with cyanuric chloride. Characteristics of the synthesized adsorbent in the processes of removal and preconcentration of the anionic forms of V(V), Mo(VI), W(VI), and Cr(VI) have been studied in neutral and slightly acidic media. The possibility for the quantitative determination of microamounts of the studied metals in the sorbent phase by the X-ray-fluorescence method after the extraction of anions from a solution was demonstrated.