О страгивании трещины, расположенной на границе раздела упругих сред - Каминский, А.А.; Кипнис, Л.А. (Доповіді НАН України, 2011)
В умовах плоскої деформації у рамках комплексної моделі зони передруйнування біля кінця тріщини, що розташована на гладкій межі поділу двох ізотропних пружних середовищ, яка враховує контактну зону і вузьку бічну зону передруйнування, пропонується метод визначення розкриття тріщини в її кінці та формулюється умова зрушення тріщини. A method of the crack-tip opening determination is proposed, and a crack start condition is formulated under the plane strain. To solve the problem, a complex model of the process zone near the crack tip on the smooth interface of two isotropic elastic media is used. According to this model, it is assumed that there are the contact zone and the narrow side prefracture zone in a vicinity of the crack tip.