Активність ферментів енергозабезпечення карциноми Герена, трансплантованої на фоні попереднього опромінення малими дозами - Марченко, М.М.; Копильчук, Г.П.; Волощук, О.М. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено інтенсивність набухання мітохондрій трансформованої тканини, H^+-АТФазну і сукцинатдегідрогеназну активності в динаміці росту карциноми Герена за умов попереднього фракціонованого опромінення малими дозами. Встановлено, що в динаміці пухлинного росту відбувається посилення набухання мітохондрій трансформованої тканини. Попереднє опромінення малими дозами спричинює посилення високоамплітудного набухання мітохондрій та зниження активностей досліджуваних мітохондріальних мембранозв'язаних ферментів уже на латентній стадії онкогенезу. The intensity of mitochondria swelling and the H^+-ATP-ase and succinate dehydrogenase activities are studied in the dynamics of Guerin's carcinoma growth under condition of preliminary low-dose irradiation. The increase of Guerin's carcinoma mitochondria swelling with a maximum at terminal stages with a tendency of inhibition of the H^+-ATP-ase and succinate dehydrogenase activities is determined. Low-dose preliminary irradiation caused an increase of high amplitude mitochondria swelling and a decrease of studied activities of mitochondria membrane-associated enzymes at the latent stage of oncogenesis as compared with those in unirradiated rats with tumor.