Прямая и обратная задачи в теории полосно-пропускающих фильтров с диссипативными потерями - Захаров, А.В.; Ильченко, М.Е. (Доповіді НАН України, 2011)
Розв'язана задача визначення власної добротності резонаторів Qu, які входять до складу смуго-пропускаючих фільтрів, за виміряними характеристиками цих фільтрів. Розв'язок грунтується на розрахунку коефіцієнта стоячої хвилі напруги або зворотних втрат, а також ширини смуги затримування і величини затухання в середині смуги пропускання фільтра. За цими даними визначається рівень пульсацій характеристики затухання і ширина смуги пропускання фільтра без втрат, що дозволяє застосовувати відомий вираз Кона для обчислення власної добротності резонаторів фільтра. Resonator's unloaded quality factor Qu was determined by measured performances of a lossy bandpass filter. The solution is based on the measured voltage standing wave ratio or return loss and the stopband width. By the measured data, we can calculate the passband ripple (ΔL) and the band width (BW) of a lossless filter. Cohn's expression is used to calculate the unloaded quality factor of resonators.