Структурные изменения в ходе сверхпластической деформации алюминиево-литиевых сплавов 1420 и 01420Т при высоких гомологических температурах - Пойда, А.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Встановлено температурно-швидкісні умови прояву зразками сплавів 1420 і 01420Т ефекту високотемпературної структурної надпластичності. Показано, що феноменологічні показники надпластичного плину у зразків сплаву 01420Т з вихідною рівновісною ультрадрібнозернистою структурою вище, ніж у крупнозернистих зразків текстурованого сплаву 1420. У робочій частині зразків сплавів 1420 і 01420Т, надпластично продеформованих при високих гомологічних температурах, виявлені специфічні волокнисті утворення, які опосередковано підтверджують, що деформація здійснювалася за присутності невеликої кількості рідкої фази. The temperature-strain rate conditions for a display of the high-temperature structural superplasticity effect by specimens of alloys 1420 and 01420Т are determined. It is shown that the phenomenological indicators of a superplastic flow of the specimens of alloy 01420Т with initial equal-axial ultrafine-grained structure are higher, than that of coarse-grained specimens of textured alloy 1420. In a working part of specimens of alloys 1420 and 01420Т superplastically deformed at high homological temperatures, specific fibrous formations which indirectly confirm that a deformation occurred in the presence of a small amount of the liquid phase are found.