Репресивна політика радянського режиму проти національних меншин на Рівненщині у 1939–1941 роках - Давидюк, Р. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2011)
Досліджено поширення репресивної політики щодо представників різних національностей Рівненщини на першому етапі Другої світової війни. На основі аналізу архівних кримінально-слідчих справ доведено, що переслідування охоплювало все населення краю, однак найактивніше велася боротьба з т. зв. "нелояльними націями", насамперед поляками. The article reviewed spreading of repressive policy against different nationalities in the Rivne region in the first phase of World War II. On the base of the analysis of archival criminal investigation cases it was proved that the entire population of the region was embraced by prosecution, but most active struggle was conducted against the so-called "disloyal nations", especially the Poles.