Між дійсністю й міфом: суспільні реалії 1939–1941 років у ментальності галицьких українців, поляків та жителів СРСР - Голик, Р. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2011)
Зроблено спробу реконструювати картину приєднання Західної України до УРСР у ментальності галичан. Запропоновано порівняльний аналіз сприйняття подій 1939–1941 рр. серед різних національних та етносоціальних спільнот, насамперед польської та української. Простежено формування цього образу на рівні політичної ідеології, буденного світогляду і масової культури. The author compares the reception of the Soviet invasion in Western Ukraine in 1939–1941 in the mentality of regional Ukrainian and Polish communities and in the consciousness of the citizens of the USSR. The article analyses the image of this invasion on the political and mass-cultural levels.