Особливості взаємодії праймерної плівки на поверхні металу з полімерними стрічками під час формування антикорозійного покриття нафто- та газопроводів - Ліцов, М.І.; Ліцов, А.М. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2003)
Згідно з реалізацією нової технології ізоляції нафто- та газопроводів досліджено процес термічного склеювання праймерної плівки, нанесеної на поверхню металу, з двошаровою термоусадковою стрічкою, яка нагрівається зовнішнім джерелом тепла Встановлено, що металева основа істотно впливає на адгезійні властивості праймерного шару з полімерною стрічкою; існує критична товщина праймерної плівки (0,2 мм), менше якої плівка надійно не з'єднується з двошаровою стрічкою. В рамках реализации новой технологии изоляции нефте- и газопроводов исследован процесс термического склеивания праймерной пленки, нанесенной на поверхность металла, с двухслойной термоусадочной лентой, нагреваемой внешним источником тепла. Установлено, что металлическая основа существенно влияет на адгезионные свойства праймерного слоя с полимерной лентой; существование критической толщины праймерной пленки (0,2 мм), ниже которой пленка надежно не соединяется с двухслойной лентой. Within the framework of realization of new technology of isolation oil-, gas mains process of thermal pasting primer film put on a surface of metal, with two-layer thermo-narrowing tape heated up with an external source of heat has been investigated. It has been established, that the metal basis essentially influences adhesive properties primer a layer with a polymeric tape. Existence of critical thickness primer film equal to 0,2 mm has been revealed, if lower- there is no reliable connection of a film with a tape.