Микола Боголюбов — людина і вчений - Загородній, А.; Хряпа, В. (Україна. Наука і культура, 2009)
Серед наших співвітчизників, чиї імена вписані золотими літерами в історію світової науки, є один з найвидатніших фізиків-теоретиків і математиків XX століття, засновник Інституту теоретичної фізики НАН України академік Микола Миколайович Боголюбов, 100-річчя від дня народження якого відзначалося 21 серпня 2009 року.